News & press

Probios Environmental News

Can Two New Bills Reshape Indigenous Rights and Illegal Gold Mining in Suriname?

by Charles Lyons, Charlie Espinosa on 14 September 2022

Cleaning up a murky industry
“Mercury comes into this country like water,” says Erlan Sleur, chairman of ProBioS, an environmental NGO focused on protecting Suriname’s biodiversity.  Even though Suriname ratified the Minamata Convention in 2018, a global treaty meant to curtail mercury emissions, especially in gold mining, Suriname’s mercury use, at about 100 metric tons per year, according to the U.N. Development Programme, is among the highest in the world relative to the country’s size. Even though the mercury trade is regulated, not a single legal transaction has been recorded for decades.

Vechten voor de Surinaamse natuur Rijkdom

Politie Nederland: Nieuwsbrief Milieu-criminaliteit

Suriname is rijk aan bauxiet (aluminium), goud en aardolie. En dat is slecht nieuws voor Suriname ’s grootste schatten; de prachtige natuur, uitgestrekte tropische bossen en grote biodiversiteit. Het oerwoud, en de mensen en dieren voor wie dat gebied al millennia thuis is, staan onder toenemende druk van houtkap, vergiftiging van bodem en water, en grootscheepse stroperij. De strijd voor behoud van de Surinaamse natuur en leefbaarheid wordt bemoeilijkt door wijd verbreide ondermijning en corruptie. Veel mensen zijn te bang of gedemotiveerd om te protesteren.
Zo niet milieuactivist Erlan Sleur. Hij stelt al jaren de misstanden aan de kaak en zwijgt niet over de misstanden die hij signaleert. Tijd voor een interview, via videobellen. Klik hier voor het hele artikel

Twan Huys onderzoekt wat er schuil gaat achter de handel in grondstoffen. Wie verdienen eraan en wie betalen de prijs? In deze aflevering gaat Nina Jurna in Suriname op zoek naar de Goudzoekers, de goudmijnen, de slachtoffers van de kwikvergiftiging, de vernietiging van de bossen en natuurpark Brownsberg en de route die het goud aflegt waarbij het witwassen van drugsgeld een grote rol speelt.

Newsletter

Nieuwsbrief

2 January 2021: NOS news, News report by Nina Jurna in Paramaribo about the Gold Fever and the many Brazilians who can dig for gold in Suriname with mercury or cyanide and without a permit and environmental legislation.

Hard bewijs illegaal gebruik cyanide bij goudwinning Suriname

BNP gold cyanide DJI_0002 (3).MOV.Still005
Waterkant

1 november, 2020

Milieuactivist Erlan Sleur van Stichting Pro Bios had al eerder aan de bel getrokken over illegaal gebruik van cyanide bij de kleinschalige goudwinning in de Surinaamse goudvelden. Onlangs is dit bevestigd door bezoek van een cameraploeg van journaliste Nina Jurna is in het Brownsberg Natuurpark.
Lees meer..

MEN VERNIETIGT BROWNSBERG

DSC00512
Dagblad Suriname

24 augustus, 2020

De goudkoorts kent geen lockdown. Onverminderd gaan de graafwerkzaamheden in de groene trots van Suriname, het bos, door. Erlan Sleur, de bekende milieuactivist en bioloog, trok de vorige week persoonlijk richting Brokopondogebied.
Lees meer....

Milieu activist kritisch over uitbaggeren: ‘Enige reden is om bossen leeg te roven

DJI_0058 Kuldipsinghaven Angelic.MOV.Still001
Waterkant

4 maart, 2020

Afgelopen maandag werd in Suriname het startsein gegeven voor het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier. De Surinaamse regering is enthousiast omdat vrachtschepen hierdoor grotere ladingen naar Paramaribo kunnen vervoeren.
Lees meer...

china aast op havens en bossen suriname

vlcsnap-00002
De West

23 oktober, 2019 

“Vanuit China wordt er een beleid gevoerd dat moet maken dat indien Suriname zijn schuld niet kan betalen, ons bos, onze wateren en havens in ruil worden gegeven”, zegt Erlan Sleur, voorzitter van de milieuorganisatie Probios.
Lees meer...

ongecontroleerde houtkap in suriname

DJI_0049.MOV.Still007
United news suriname

2 september, 2019 

Suriname zal goede notitie moeten nemen van de bosbranden die woeden in het Amazone-regenwoud. Hoewel het Surinaams deel van het bos geen gevaar loopt, is het niet ondenkbaar dat ook hier er bosbranden uitbreken die uit de hand lopen en voor een ware ramp kunnen zorgen.
Lees meer....

sand mining ban lifted on beach in suriname

Snapshot 8 (8-16-2017 10-31 AM)
Mongabay

27 maart, 2017

When environmental activist Erlan Sleur heard that four sand mining barges had been spotted at Braamspunt beach, he dropped everything. Construction work on his house could wait.
Lees meer...

videos

Milieuactivist Erlan Sleur stuit op hard bewijs illegaal gebruik cyanide bij goudwinning.

ABC Online news - 30 oktober 2020

Probios - Erlan Sleur over vernietiging van het milieu.

Apintie - 6 november 2019

Protest manifestatie Internationale klimaat conferentie

ATV networks Suriname 13 februari 2019

 

Scroll naar top